3 snabba om systemsyn

Vad är systemsyn, hur fungerar det och varför är det användbart? Detta synsätt, på engelska systems thinking, innebär att ett system ska ses som en helhet och hur de däri ingående komponenterna samverkar med varandra och sig själv. Inte som ett system med undersystem, nivåer eller delsystem utan egna självständiga system i sig som vart och ett ömsesidigt påverkar varandra mer eller mindre. Det är en rätt så abstrakt beskrivning som kan kännas svår men här ger vi en kort överflygning.

Holistiskt angreppssätt

Systemsyn är ett holistiskt tillvägagångssätt för att förstå komplexa system genom att undersöka interaktioner och beroenden mellan deras komponenter. Systemtänkande betraktar system som bestående av sammanlänkade delar som påverkar varandra och systemet i sig som helhet. Detta tillvägagångssätt är särskilt användbart för att lösa komplexa problem som involverar flera intressenter och faktorer. Systemtänkande betonar vikten av att överväga långsiktiga konsekvenser av beslut och handlingar, liksom potentiella oavsiktliga konsekvenser.

Återkopplingsloopar

En av de viktigaste koncepten i systemtänkande är idén om återkopplingsloopar. Dessa loopar kan vara antingen förstärkande (positiva) eller balanserande (negativa). Förstärkande loopar förstärker förändringar inom ett system, vilket leder till exponentiell tillväxt eller nedgång. Balanserande loopar, å andra sidan, arbetar för att upprätthålla jämvikt inom ett system, motverka förändringar som skulle få systemet ur balans. Att förstå återkopplingsloopar inom ett system är avgörande för att identifiera hävstångspunkter där små förändringar kan ha en betydande inverkan på systemet som helhet.

Dynamiskt och föränderligt

En annan viktig aspekt av systemtänkande är synen på att system är dynamiska och att de ständigt utvecklas. Detta innebär att interventioner som är utformade för att lösa ett problem inom ett system måste vara anpassningsbara och flexibla, eftersom systemet kan svara på oväntade sätt. Systemtänkande betonar också vikten av att överväga den bredare kontexten där ett system fungerar, inklusive sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer. Genom att ta ett holistiskt tillvägagångssätt och överväga sammanlänkningen av alla delar av ett system kan systemtänkande hjälpa till att identifiera mer effektiva och hållbara lösningar på komplexa problem.

I en systemisk värld finns det inget som heter en diskret eller isolerad händelse - en påverkan sprider sig i kaskader