Ekosystem

Ledarskap

PRIMO utvecklar systemledare som både har förmågan att se sina organisationer i system och att se hur deras beslutsfattande påverkar systemet.

Att vara systemledare innebär att leda genom att se och förstå helhetsbilden och att utifrån den bilden inse hur organisationen behöver utvecklas för att fortsätta vara relevant. Det innebär att lösa komplexa problem och uppnå gemensamma mål.

Systemsynen fokuserar på att se och optimera helheten. Genom att skapa synlighet, tydlighet och begriplighet kring flödet av arbete i en organisation är det möjligt att identifiera de största flaskhalsarna och eliminera dem.

PRIMO använder kraften i systemsyn på ett praktiskt och begripligt sätt genom att se hela organisationen som ett system för att kunna synliggöra var problemen finns, varför de finns och vad vi kan göra åt dem.
Fokus för PRIMO i organisationer ligger på individ, grupp och framför allt ledare. Ledarskapet är ett område vi alltid återkommer till i våra uppdrag.

Problemet

Många förbättringsresor i organisationer drivs med fokus på nya, effektivare arbetssätt. Intentionen att nå individerna och skapa en förflyttning – vissa personer närmare ledarskapet än andra – finns med från början. Fokus glider dock så småningom ofta mot metod och process under resans gång. Det är enklare, mer greppbart och fungerar bättre i ett sammanhang där milstolpar i en transformationsplan är av stor vikt och där det är svårt att mäta individernas individuella förflyttning.

I detta antimönster till den välmående, välstyrda och välledda organisationen ingår det senaste decenniets agila transformationer, lean-resor och välmenta initiativ att delegera beslutsrätt och gå från “kontroll till koll”.

Orsaken är naturligtvis inte agilt eller lean i sig, utan en bristande förståelse för vad som krävs för att förflytta en organisation. Förändringsledningen fokuserar i huvudsak på metodimplementation och har en obalanserad tilltro till att det går att lita på processen för att lösa de verkligt svåra frågor som uppstår och behöver hanteras hos de individer som påverkas av förflyttningen.

Ledarskapsdelen – i den mån den överhuvudtaget existerar – görs parallellt med införandet av metoderna, nomenklaturen och de nya rollerna i organisationen.

Den brister i det att de utpekade ledarna – team lead, produktägare, product manager, förvaltningsledare, tjänsteansvarig, produktchef etc. – aldrig får möjligheten. Möjligheten att utvecklas till de välgrundade ledare de behöver våga vara för att organisationen ska kunna skörda de frukter som målats upp i resans effektmål.

Ledarskapsdelen av de flesta förbättringsresor formas av ytliga ansatser och beteendematriser, men inte i den form av ledarutveckling som är omdanande och som förbereder individen inför en stor och svår ledarskapsutmaning – att leda team och ibland team av team i en snabbt föränderlig miljö.

Systemledarskapets Perspektiv

Under evolutionsresan monterar vi tillsammans leveransområden, grannskap och landskap. Vi lägger också stor vikt vid att hitta och stötta de ledare som ska verka i och driva de olika delarna i PRIMO.

Rent konkret definierar vi tre centrala perspektiv i systemledarskapet: det holistiska, det omdanande och det kollaborativa.

Med dessa tre perspektiv skapar vi en ledarskapsresa där de personer som ska leda leveransområden får både mod och praktiska verktyg att ta sig an uppgiften.

Vi formar ledare som både ser sina organisationer i systemperspektiv och som med trovärdighet agerar på och hanterar de utmaningar som uppstår i en komplex organisatorisk miljö.

Holistiskt perspektiv

PRIMO innehåller verktyg som möjliggör för ledaren att se sitt leveransområde som ett system i ett större sammanhang. Den systembild som tas fram under evolutionsresan blir en bas för att se och agera utifrån ett större perspektiv och förstå hur beslut påverkar både det egna området och omvärlden.

Det holistiska perspektivet används av ledaren för leveransområdet som stöd vid större frågor avseende hur leveransområdet på bästa sätt kan stötta organisationen och dess resa mot Kontroll & Innovation i Balans.

PRIMO och evolutionsteamet bidrar till att arbetssättet fungerar – dvs. att holistiskt inte bara blir ett ord – och att systemsyn går från att vara teori till att bli praktik.

Omdanande perspektiv

Evolutionsresan är i sig omdanande då vi tillsammans identifierar de största utmaningarna i organisationen, skapar motmedel och implementerar dem för att ta bort eller mildra de skadliga effekter som påverkar organisationen negativt.

Ledare i ett sådant sammanhang behöver därför verkligen förstå vart vi är på väg, varför och hur det kommer att påverka leveransteamet, organisationen och inte minst sig själva.

Att helhjärtat stötta evolutionen och att även i blåsväder kunna hålla sig till transparens och till vad som är rätt väg framåt, är svårt, men nödvändigt. En ledare behöver stå stadigt med båda fötterna när omdanande förändringar sker och nya strukturer uppstår.

Ledarna för leveransområden har den förmågan och använder sitt omdanande perspektiv för att hitta motivation, inspiration och energi när mycket är uppe i luften.

Kollaborativt perspektiv

Även om ett monterat och startat leveransområde är ett mycket kraftfullt sätt att leverera värde, så är det fortfarande bara en komponent i systemet. För att genomföra en hel evolutionsresa och få en sammanhållen och fungerande helhet krävs en balanserad samverkan med andra leveransområden och dessutom med andra delar av organisationen.

För att driva ett leveransområde och leda ett leveransteam är det nödvändigt att ta hänsyn till omvärlden och även ha förmåga att skapa kollektiv kapacitet. 

Det innebär att vara balanserad i leveransområdets samverkan med andra delar av organisationen när större leveranser behöver genomföras. Alla gränssnitt för kommunikation mellan och inom leveransteam kräver tydliga ömsesidiga förväntningar.