Att ha en fot i utveckling och innovation och den andra foten i stabil förvaltning innebär nya utmaningar för oss som ledare. Vi behöver ofta agera i organisationer som rör sig i hög hastighet där krockar mellan inkompatibla kulturer och strukturer gör det svårt att hitta gemensam riktning. Det är inte alltid det är jämvikt i systemet. Ibland måste utvecklingstakten öka och förvaltningen minska, men det är alltid med den dynamiska balansen mellan dessa i åtanke. Vi arbetar upp en skuld och vi behöver tänka på att beta av den när det lugnat sig. Värde på lång sikt uppstår när vi balanserar kontroll & innovation.
Här presenteras 4 tips att ha som ess i rockärmen som är viktiga för att leda team med ansvar för utveckling och förvaltning av produkter eller tjänster.
Tips 1: Acceptera nuläget
Nuläget är sällan en plats där vi vill stanna. En bräcklig stämning där konflikter i teamet slätas över eller en situation där vi pliktskyldigt lägger stora resurser på att författa en plan som är inaktuell dag 2 hjälper ingen i längden.
Att ”syssla med sanningar” och att – som Ray Dalio skriver i sin bok ”Principles” – vara en hyperrealist, är ledarens grundplattform. Förväxla inte en önskan om hur verkligheten ska se ut med hur den faktiskt är. Acceptera nuläget och använd det som en sann utgångspunkt för att ta dig och ditt team dit ni ska.
Omfamna verkligheten och hantera den
Ray Dalio
Tips 2: Behärska oplanering
Det enda vi vet om en årsplan i en digitaliserad organisation är att den inte kommer att hålla. Det ligger i vår natur att vilja ha en utstakad väg med skyddsräcken på sidorna, samtidigt som det agila manifestet lär oss att det vi behöver bli riktigt duktiga på är att svara upp på behov av förändring. Annars går kunden någon annanstans.
Detta behöver inte innebära krockar mellan förvaltningsstyrning och agilitet, men det kräver eftertanke. Ska till exempel den traditionella förvaltningsplanen avskaffas så kan vi ersätta dess fördelar med betydligt mer flexibla arbetssätt. Men nu är vi inne på metod. Det viktiga är att inte byta ut en chimär mot en annan.
Alltså: acceptera att verkligheten är mer dynamisk än din plan och förstå att planens roll som säkerhetsanordning när takten ökar är en illusion. Förespråka korta utvecklings- och förvaltningscykler, experimenterande och att kunna misslyckas säkert och med feedback. Ett misslyckande är en chans att dra lärdom och du som ledare behöver snabbt omfamna förändringen och att anpassa dig.
Acceptera mångtydighet och osäkerhet
Mark Smalley m fl
Tips 3: Var följsam i bakslag
Du gör dig knappast till festens mittpunkt genom att ställa dig likgiltig inför en lyckad leverans eller annan framgång för teamet, och det är inte heller meningen att låta bli att fira segrar. Att däremot öva på att se dig själv och dina teammedlemmar som samma personer oavsett om dagen slutar med seger eller nederlag är ett kraftfullt motmedel mot att gräva ner sig när det gått åt pipan.
Denna mentala övning bör vara ständigt återkommande i din arsenal och är grundläggande i att skapa en kultur där det är ok att göra fel. Borsta av dig och teamet, dra lärdom och gå vidare.
Förlust är förändring
Marcus Aurelius
Tips 4: Lär känna ditt team
Du har ett team. Det finns en gemensam riktning, relevant kompetens och ni delar bild av vad som är viktigast och vilken riktning arbetsinsatserna ska ta. Eller?
Den moderna ledaren har insett hur viktigt det är att känna sina medarbetare, bry sig om dem, förstå hur de fungerar och anpassa ledarskapet därefter. Först när en person känner att man bryr sig blir denne öppen för samarbete och samverkan vilket är hörnstenar i ett väl fungerande team.
Det är inte den starkaste av arterna som överlever, inte heller den mest intelligenta. Det är de som är mest anpassningsbara vid förändringar som överlever.
Charles Darwin